Reklama
 
Blog | Jan Pulkrábek

Předvolební hrubky

S blížícími se komunálními volbami na nás z billboardů znovu shlížejí tváře kandidátů doprovázené více či méně duchaplnými slogany, jež slibují hory doly.  Můžeme ovšem věřit, že si jejich autoři poradí se zadlužováním státu, zatočí s korupcí nebo zaručí všem dostupnou zdravotní péči, když nejsou schopni zvládnout ani základy českého pravopisu?

NEDOVOLÍME ZADLUŽOVAT STÁT, ANI OBCE. KORUPCI NEBUDU TOLEROVAT VE VLÁDĚ, ANI V ODS, tvrdí na billboardech RNDr. Petr Nečas, předseda Občanské demokratické strany. Škoda, že se předtím nepodíval do Pravidel českého pravopisu, kde by snadno zjistil, že několikanásobné větné členy spojené spojkami a, i, ani, nebo a či s významem slučovacím se čárkou neoddělují.

Co přebývá Petru Nečasovi, toho se pro změnu nedostává prof. MUDr. Jiřímu Vorlíčkovi, CSc., kandidátovi TOP 09 do senátu. BUDU SE O VÁS STARAT I KDYŽ BUDETE NEMOCNÍ, sděluje nám pan doktor z plakátů. Opět by stačil letmý pohled do Pravidel, aby se dozvěděl, že věty závislé se od řídících čárkou naopak oddělují.

Šalamounský způsob, jak se vyhnout úskalím mateřského jazyka, zvolil Lubor Pospíchal, kandidát na brněnského primátora za Zemanovu SPO, jenž se rozhodl zaujmout heslem SU BRŇÁK. NAJDETE MĚ NA FEJSBUKU. Bude docela zajímavé sledovat, zda voliče nakonec přesvědčí více hra na vzdělance otitulovaného před jménem i za jménem, nebo spíš hra na neotitulovaného borca ze štatlu.

Reklama